2022 – ugrott a minimálbér és a bérminimum! Fizetésemelés mindenkinek jár?!

Igen, 2022-ben ugrott a minimálbér, így a több alapbér mindazoknak jár, akiknek az alapbére ennél kevesebb volt. Ennek leginkább azok a munkavállalók örülnek, akinek az alapbére nem érte el az új alsó limitösszeget. A minimálbér bruttó 200 000 forinton, a bérminimum pedig 260 000 forinton verte a plafont.

Január – jó reggelt bérszámfejtés, ideje rákapcsolni

A januári időszak a céges bérszámfejtéssel, járulékokkal, juttatásokkal kapcsolatos új jogszabályi változásokra való ráhangolódással telik. A foglalkoztatóknak, társaságoknak ismerniük kell mindazokat a módosításokat, melyek újszerűen érintik a céges büdzsét, a bérszámfejtést, legyen az minimálbér, béremelés, adó, egészségbiztosítás, Cafeteria, Szép Kártya, részmunkaidős foglalkoztatás, szochó, EKHO, táppénz, GYES…

Örvendetes, hogy adózási szempontból kedvezőbben alakulhat az idei év, köszönhetően a munkáltatói adók és járulékok csökkentésének; ezzel többé-kevésbé kompenzálva az alapbéremelés miatti többletterheket.

Könyvelés, bérszámfejtés, adózás – 2022

Összeszedtük a legfontosabb változásokat, melyek leginkább érintenek bennünket az idei évben könyvelőként és/vagy munkaadóként.

 • Minimálbér
  A minimálbér bruttó 200 000 forint, a bérminimum 260 000 forint.
 • Munkát terhelő adók csökkentése, Szochó, szakképzési hozzájárulás
  A szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5 százalék helyett 13 százalék.
  Megszűnt a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás 2022. január 1-től.
 • Szja kedvezmények, 25 év alattiak kedvezménye
  Bővebb információ korábbi cikkünkben: Szja adóalap-csökkentő tételek.
 • Írtunk már a gyermekes szülőknek járó Szja-visszatérítésről.
 • SZÉP Kártya
  Túrjunk bele a SZÉP Kártya zsebeibe, lássuk, miből gazdálkodhatunk 2022-ben!
 • Egyszerűsített foglalkoztatás
  A maximum napi kifizethető összeg 18 400 forint/nap/fő – további adófizetési kötelezettség nem terheli. Az EFO-s órabér minimálbér esetén 978 forint, szakképzettséget igénylő munkakörben 1301 forint. Az egyszerűsített foglalkoztatás esetében éjszakai pótlék is jár a foglalkoztatottnak. A közteher mértéke mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén 500, alkalmi munka esetén 1000, filmipari statisztamunka esetén 4000 forint.
 • EKHO, KIVA, gyed, gyes, táppénz
  A kifizető által teljesítendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás 2022. január 1-től csökken 15,5%-ról 13%-ra csökken.

A kisvállalati adó 11%-ról 10%-ra mérséklődik.

A GYED maximumösszege bruttó 280 000 forint.

A GYES és az öregségi nyugdíj összege is bruttó 28 500 forint.

A táppénz napi maximuma bruttó 13 333 forint.

 • Start számla
  A befizetések utáni állami támogatás összege a duplájára nő, így akár évi 120 ezer forint megtakarítás is összegyűlhet a családi számlán.
 • Távmunka – home office költségtérítés
  Igazolás nélkül, adómentes költségtérítést kaphat az otthon dolgozó munkavállaló a veszélyhelyzet ideje alatt. Ennek összege havonta maximum az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 %-ának megfelelő összeg.
 • Kereskedelmi kisadó
  Február 1-től a legnagyobb élelmiszerüzletek kiskereskedelmi adója az árbevétel 2,5 százalékáról 2,7 százalékára ugrik.
 • A 2021. évi M30-as munkáltatói igazolásokat legkésőbb 2022. január 31-éig át kell adni a munkavállalók részére.

A tavaly elfogadott adócsomag számos jogszabályt érint. A könyvelőirodák a januári változásokra elméletben már jóval előtte reagálnak, hiszen az év első hónapjában beélesednek az újabb jogszabályi változások. Amennyiben segítségre, tájékoztatásra van szüksége, örömmel segítünk, vegye fel a könyvelőiroda szakembereivel a kapcsolatot!