Adóbevallás-tervezet – ügyeljünk a részletekre!

Számtalan adófizető dolgát könnyíti meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azzal, hogy – önként, és dalolva – 2021-ben is elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, mely május 20-i hatállyal élesítésre kerül. Sajnos az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, és az áfafizetésre kötelezettek (speciális és értelemszerű okok miatt) továbbra sem élhetnek ezzel a kiváltsággal, részükre továbbra is könyvelő szakember készíti el a bevallást.

Abból kiindulva, hogy a digitális adatszolgáltatás és a matematika világában nincs fekete-fehér, nincs körülbelül, az szja-bevallás elméletileg tűpontos, nincs szükség módosításra. Ám soha ne fogadjuk el a tervezetet anélkül, hogy ellenőriznénk, hiszen fennállhatnak olyan tényezők, melyek okán a tervezetet módosítva kell beküldeni.

Milyen esetekben kell az szja-tervezetet módosítani, kiegészíteni?

  • Ha visszaigényelhető adó üti a markunkat, jelölni szükséges, milyen úton-módon és formában (postacím, számlaszám) szeretnénk hozzájutni.
  • Ne feledkezzünk meg arról, hogy a papíralapú adóbevallás csak akkor érvényes, ha a főlapját is aláírtuk!
  • Ha több önkéntes pénztárba gyűjtögetünk a boldog nyugdíjas évekre, adjunk meg a konkrét pénztárat, melybe az adókedvezményt utaltatjuk.
  • Ha az szja 1+1 százalékáról máshogy rendelkezünk, mint előző évben, ne felejtsük el feltüntetni az új kedvezményezettet!
  • Kiegészítésre szorul a bevallás terve, ha például ingatlan bérbeadásából, ingatlanértékesítésből, ingó vagyontárgy átruházásából, stb. keletkezett jövedelmünk. (Itt többféle speciális eset foroghat fenn – tanácsadás miatt is kereshet bennünket a zuglói könyvelő iroda elérhetőségein).
  • Újdonság: akinek a fizetendő szja és a szociális hozzájárulási adó összege nem éri el az 500 ezer forintot, 12 havi pótlékmentes részletfizetést kérhet – kivéve az egyéni vállalkozókat és az áfás magánszemélyeket. A kérelmet a bevallásban kell jelölni. Az első részletre a bevallási határidő, azaz május 20-a vonatkozik!

További információkért keresse fel a nav.gov.hu oldalát, illetve vegye fel a kapcsolatot irodánkkal! Örömmel segítünk!