Áfabevallás kiajánlás, e-áfatervezet halasztás

Az Európai Unióban hazánk az elsők között állít rajthoz – a 2021. október 1-jével kezdődő adómegállapítási időszaktól – áfabevallás kiajánlást a vállalkozásoknak.

Több százezer magyar vállalkozó és könyvelő ajkáról hervadt le a mosoly, amikor kiderült, hogy a 2021 júliusára beharangozott áfabevallás kiajánlás tesztidőszakának startja őszre csúszik, amikor is hozzávetőlegesen 200 ezer vállalkozás érheti el november 12-től az októberi időszakra vonatkozó bevallási tervezetét. Így viszont előttük áll legalább egy áfabevallás-turnus. A felelős ki, illetve mi más is lehetne, mint korunk rákfenéje, a COVID-19… Ellentétben a rendszerindulás körüli nagy csinnadrattáról, az elodázást nem övezte akkora médiafelhajtás.

Az e-áfa bevallás tervezet őszre csúszik

A Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a veszélyhelyzetre tekintettel egyes általános forgalmi adóval összefüggő eltérő szabályok megállapításáról a következőképpen döntött:

  1. (1) A veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzetre tekintettel az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 346. § (1) bekezdésétől eltérően az állami adó- és vámhatóság először a 2021. október 1-jével kezdődő adómegállapítási időszakról bocsátja – az Áfa tv. 257. § (2) bekezdése alá tartozó adóalany kivételével – az Áfa tv. szerinti adóalany rendelkezésére az általános forgalmi adó bevallástervezetet az erre a célra biztosított elektronikus felületen.

De ne legyünk ünneprontóak, hiszen az áfabevallás tervezet kiajánlással számtalan cég adminisztrációja mérséklődik majd, mellyel időt, pénzt takaríthatnak meg.

Talán nem mondunk meglepőt, amikor azt állítjuk, hogy a kisebb volumenű, forgalmú vállalkozások öröme jelentősebb, mint a nagyvállalatoké.

A nagyobb cégek, gigacégek számára a számlaügyletek koordinálása, összetettsége, a számtalan formai és tartalmi előírásnak való törvényi megfelelés adott határidőig, eddig sem volt egyszerű. A nagyvállalati könyvelés pedig eztán még gyorsabban kell, hogy kezelje és feldolgozza a kimenő és bejövő számlákat, egyéb kapcsolódó ügyleteket, hogy az áfaegyenleg korrekt, naprakész legyen, és rímeljen a NAV által kiajánlott áfabevallás-tervezettel.

Az áfabevallás tervezet kiajánlás kiegészítésre, módosításra szorulhat!

Azonban az adójogi szakjogász, és mi, könyvelőiroda is óva intünk bárkit attól, hogy az áfatervezet kiajánlást ellenőrzés előtt jóváhagyják! Akárcsak az adóbevallás-tervezetnél, itt is ügyeljünk a részletekre! Az ellenőrzést érdemes digitális úton megejteni az erre kifejlesztett szoftverrel, így kibuknak az eltérések a NAV által készített és saját adatok közt – erre támaszkodva megtörténhet a módosítás.

Figyeljünk oda! A tervezetek nem teljesek, hiszen bár rengeteg számlaadat kerül fel időben a NAV adatbázisába, nem minden jut el, és kerül feldolgozásra adott időszakot illetően. Így 2022-ig ki kell pótolni olyan adatokkal, mint például termékimporthoz kapcsolódó áfa-adatok, fordított adózású ügyletek, stb.. Az ígéret szerint 2022 júliusától bővülhet az áfabevallás tervezet kiajánlás a belföldi fordított adós, és más, igencsak fontos ügyletek feldolgozásával.