Érvénytelen TAJ-szám – 2021. február 12. – új időszámítás

A Pénzügyminisztérium a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal karöltve régóta rebesgette, hogy érvénytelen TAJ-szám és komoly retorziók várnak azokra a magánszemélyekre, akiknek egészségügyi szolgáltatási járuléktartozása több mint hathavi, azaz meghaladja a 48 ezer forintot.

Érvénytelen TAJ-szám

2021. február 12-étől, az új korszak beköszöntével – függetlenül az okoktól –, a notórius nemfizetők számára az állami egészségügyi szolgáltatás díjköteles – megszűnt az ingyenesség egészen addig, amíg nem egyenlítette ki a tartozását.

2021. február 12-től életbe lépett a szigorítás

  • A nem sürgős, azaz halasztható (egyes egészségügyi szűrővizsgálatok, sérvek, epehólyag operációk, fogorvosi, szépészeti beavatkozások…) ingyenes orvosi ellátásra csak a tartozás rendezése után kerülhet sor.
  • A sürgősségi beavatkozások (életveszélyes állapotok elhárítása, vagy a beavatkozás híján súlyos és/vagy maradandó egészségkárosodás lehetősége) nem maradnak kezeletlenül, de a díját ki kell fizetni. A sürgősségi ellátás összege akár súlyos százezrekre is rúghat…
  • Szociális rászorultság alapján a lakóhely szerinti járási, illetve a fővárosi kerületi kormányhivatal dönthet az egészségügyi szolgáltatási járulék elengedéséről – ez alapján az illető továbbra is jogosult az ingyenes egészségügyi ellátásra.

Mennyit kóstál 2021-ben a TB összege?

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkárának tájékoztatása szerint:

  • több mint hetvenezer ember tartozik minimum hathavi díjjal.
  • Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 8 ezer forint.
  • Ingyenes állami egészségügyi ellátás jár a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a hajléktalanoknak, a közmunkásoknak, a munkanélkülieknek, a szociális ellátásra jogosultaknak és a kismamáknak.

Hogyan rendezhető a TB tartozás?

Hogyan rendezhető a TB tartozás?

A NAV honlapja kimerítő tájékoztatóval informálja az érintetteket arról, hova forduljon, mit tegyen annak érdekében, hogy a TAJ-kártya érvényes maradjon, vagy újra érvényes legyen.

Fontos, hogy alapos indok, méltányosság alapján kérhető fizetési kedvezmény. Ez lehet halasztás, részletfizetés, az egészségügyi szolgáltatási járulék elmaradás egy részének, vagy akár a teljes hátralék elengedése.

Információs csatornák

A TB szabályok változásával és a járulékfizetéssel kapcsolatban az 1819-es telefonszámon, az 1. gomb választásával informálódhatnak.

A NAV Infóvonala hétfőtől csütörtökig 8:30 és 16:00, pénteken 8:30 és 13:30 óra között érhető el.