Már pezseg az Online Kasszarendszer és az Online Számla közötti kontakt

Újabb tételt pipálhat ki a NAV az adóinformatikai fejlesztések bakancslistájáról, mivel 2021. október elsején beizzította az összeköttetést az Online Kasszarendszer (OPG) és az Online Számla (OSA) között. Így aki október 2-án korán kelt hogy elsőként tesztelje, ha aranyat nem is, de az előző napi slejfni adatait (sztornó, visszáru és egyszerűsített számlabizonylat) frissiben meglelhette az Online Számla rendszer felületén.

Hajnali diskurzus

Az online pénztárgépes adatfrissítés naponta egyszer, a hajnali órákban történik, így a könyvelők már a reggeli kávéval együtt emészthetik az előző napi egyszerűsített számlainformációkat, napi jelentést. Azonban – bár könyvelőiroda vagyunk –, felhívnánk a figyelmet, hogy a kezdőkávé mellé, esetleg ahelyett fogyasszunk inkább egészséges reggelit. Nem hajt a tatár, gondoljunk arra, hogy mennyi időt spórol meg nekünk az OPG és az OSA közötti eszmecsere.

Újabb segítség – kevesebb manuális adminisztráció

Az újítás izmos segítséget nyújt a könyvelő számára azzal, hogy nem kell a tételeket egyenként, manuálisan bepötyögni. Elég a nyugtákat, egyszerűsített számlákat (sztornó és módosító számlák is) befotózni, szkennelni, a program segítségével megoldódik a számlabefogadás, a pénztárszalag adatai pedig önállóan megtalálják számlapárjukat. „Az online pénztárgéppel kiállított, egyszerűsített számlák automatikusan konvertálódnak, majd betöltődnek az Online Számla szerinti 3.0-s XSD formátum alapján, így a kliens oldalon azok lekérdezésére automatikusan lehetőség nyílik külön fejlesztés nélkül.”*

Azonban sem a vállalkozó sem a könyvelő nem dőlhet hátra

Az mind szép és jó, hogy az Online Kasszarendszer szépen ketyeg, és szolgáltatja az adatokat. Ezek az információk azonban kevesek a könyvelőnek, hiszen egy számadatból még nem derül ki, hogy kell, lehet-e kezdeni vele valamit: elszámolhatjuk vagy sem, könyvelendő vagy sem, ésatöbbi. Így a vállalkozókra a pénztártól való távozás után az a nemes feladat vár, hogy a számlák fotóit kellő időben eljuttassák a könyvelőnek.

A kézzelfogható számla a jövőben is fontos momentum marad!

Már csak azért se jusson eszünkbe a szemetesbe „archiválni” a számlákat, mivel az áfa-visszaigényléshez az eredeti számlák, kasszaszalagok szükségeltetnek. Plusz az ígéret szerint november 12-én élesedik az e-áfa ajánlat, így naprakész, korrekt számviteli/pénzügyi mérleg, egyenleg áll a hatóság rendelkezésre.

Számlázni „csak pontosan, szépen”

Kiemelném, hogy a számlakibocsátó részéről az eddigieknél is fontosabb a precíz adminisztráció és az ellenőrzés. Nincs napi összesítő jelentés a számlákról, az Online Kasszarendszer nem szúrja ki olyan könnyen a pontatlan, hibás adatokat, mint az Online Számla rendszere. Márpedig a hibátlanság igencsak lényeges momentum, hiszen ez alapján kapjuk meg majd az eÁfa javaslatot is.

 

*Forrás:
https://onlineszamla.nav.gov.hu/home
https://www.portfolio.hu/uzlet/20211004/itt-a-nav-nagy-bejelentese-regota-vart-funkcio-elesedett-az-online-szamla-rendszerben-503230