Rendkívüli szja-visszatérítés – csilingel az államkassza

Bizony, a gyermeket nevelők többsége, még ha csak képletesen is, de hallani fogja az államkassza édes csilingelését, amikor február 15-ig megérkezik a számlájukra az szja-visszatérítés. Kinek több, kinek kevesebb. De kinek és milyen mértékben, összegben jár vissza a tavaly befizetett személyi jövedelemadó?

Érthető módon sok gyermeket nevelő állampolgár szeme csillant fel, amikor Orbán Viktor nyár elején ígéretet tett: 2022 elején a gyermeket nevelők visszakapják az általuk 2021-ben lerótt személyi jövedelemadójuk összegét. Ennek alapvető feltétele volt, hogy a gazdasági növekedés ugorja meg az 5,5%-ot. A gyermeket nevelők közül csak kevesen lesznek azok, akiknek a számlájára ne érkezne ilyen-olyan mértékű összeg.

Ki kapja vissza az szja-t?

Minden családi kedvezményre jogosult szülőnek visszajár a 2021-ben levont adó, ekho, akkor is, ha csak egy napra illette meg a családi adókedvezmény.

Frissítsük fel az infókat kicsit, ki jogosult családi adókedvezményre:

 • Aki a gyermeke(i) után családi pótlékra jogosult.
 • saját jogán kapja a családi pótlékot,
 • akit megillet a rokkantsági járadék,
 • a várandós nő, illetve a vele egy háztartásban élő házastársa, a terhesség 91. napjától.

Az szja-visszatérítés azoknak a törvényes örökösöknek is jár, akiknek 2021. január 1-én vagy ezt követően elhunyt magánszemély hozzátartozója 2021. bármely napján jogosult volt, vagy kisadózóként jogosult lett volna családi kedvezményre.

Élettársi kapcsolatban élők esetében mindkét szülő kap visszatérítést?

 • Az adó-visszatérítésre minden gyermeket nevelő magánszemély jogosult, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre igényt tarthatott, akkor is, ha családi kedvezményt nem vesz igénybe, vagy nem ő veszi igénybe.
 • Ha az élettársak közösen nevelik a közös gyermeküket, szülőként mindketten jogosultak a családi kedvezményre és az adó-visszatérítésre is.
 • Ha az élettársak csak az egyikük gyermekét nevelik közösen, akkor a gyermek szülőjével együtt élő élettárs csak akkor jogosult a családi kedvezményre és az adó-visszatérítésre, ha a családi pótlékra is jogosult.

Elvált szülők esetében mindkét fél kap szja-visszatérítést?

 • A visszatérítés annak a szülőnek jár, aki 2021 legalább egy napján jogosult volt családi kedvezményre.
 • Ha a szülők 2021-ben váltak el, és a válásig mindketten jogosultak voltak családi kedvezményre, akkor mindkét fél jogosult a visszatérítésre.
 • Ha a szülők 2021 előtt váltak el, akkor a visszatérítés annak a szülőnek jár, aki 2021-ben családi kedvezményre volt jogosult.
 • Ha az elvált szülők 2021-ben felváltva gondozták gyermeküket, és ezért a családi pótlékra, valamint a családi kedvezményre is 50-50 százalékban jogosultak, akkor a visszatérítést mindkét szülő igénybe veheti.

Mennyi az annyi, azaz mennyi szja jár vissza 2022-ben?

A visszatérítés felső limitje a KSH 2020 december havi adatai alapján számolt éves átlagbér (449.400 forint) tizenkétszeresének, és a 15%-os szja számának szorzata, azaz 809 ezer forint.

Tehát: 449.400x12x15=808.920, kerekítve 809 ezer forint.

A maximális, 809 ezer forint adóvisszatérítést azokban a családokban realizálódik, ahol:

 • egy gyermek esetén bruttó 516 ezer forint,
 • két csemete esetén bruttó 716 ezer forint,
 • három gyermek esetén 1,109 millió forint a gyermeket nevelő bére.

Természetesen mindkét szülőt/nevelőt megilleti a maximum összeg, ha fentieknek megfelelnek – így akár összességében 1,6 millió forintot is visszakaphatnak, ha van:

 • adóköteles önálló/nem önálló tevékenységből származó jövedelme vagy egyéb jövedelme,
 • ekhós jövedelme,
 • bejelentett kisadózó.

A tételes adó 25%-át kapják vissza a kisadozók (KATA). Utóbbiak, ha a vészhelyzet alatt 2021. márciusban és áprilisban nem fizették meg a katát, az nem is játszik a visszatérítésben.

Ekhós magánszemélynél a 2021-re levont ekho személyi jövedelemadónak minősülő 9,5%-nyi része jár visszatérítésként.

Az szja-visszatérítés gyed után is jár, mivel adóköteles, így vonják belőle az adóelőleget. A gyes azonban eleve adómentes jövedelem, nem vonnak belőle adót, így nincs is mit visszatéríteni.

Ha a magánszemély többféle adónem szerint adózik, a visszatérítés felső limitje akkor sem haladhatja meg a 809 ezer forintot.

Kell igényelni az szja-visszatérítést?

Az szja visszatérítés azoknak jár automatikusan, akik munkáltatótól/kifizetőtől kapják jövedelmüket, és/vagy a kiutaláshoz szükséges belföldi bankszámlaszám/postai cím a NAV rendelkezésére áll (a családi pótlék okán).

„VISSZADO” nyomtatvány

Október 31-től december 31-ig nyilatkozhatnak elektronikusan és papíralapon a KATA adózok – és azok, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait nem ismeri a NAV –, a „VISSZADO” nyomtatványon. Ha ez esetleg elmarad, nem kell kétségbeesni, mert jussukat a személyi jövedelemadó-bevallásban érvényesíthetik.

A pontot az i-re azonban az év végi időszak teheti fel, akkor születik meg a végleges döntés az szja-visszatérítésről. Így nincs okunk aggódni, rohamléptekkel közeledik 2022, mi baj történhetne, ami okán meghiúsulhatna az szja visszautalás…? Azért a finisben nem árt, ha az szja-visszatérítésre jogosultak elrebegnek egy-egy fohászt, de lássuk be, óriási, meglepetésszerű pénzügyi/gazdasági dráma kellene ahhoz, hogy az szja-visszapergetése meghiúsuljon.

Felröppentek olyan rémhírek, hogy májusban ennek meglesz a böjtje, azaz úgyis vissza kell fizetni ezt az összeget állambácsinak, de ez csak városi legenda. Mindazok, akiknél rendben van a könyvelés, és a befizetett adóelőleg szabályos és helyes összegű volt, hűthetik a pezsgőt – egész nyugodtan elkölthetik a visszakapott szja-t.

Keserű pirula?

Hogy összességében ki jár jól és ki nem, az azonnal kiderül, ha kiszámoljuk (lásd fentebb). Lesznek háztartások, akik a felső limit mértékéhez képest roppant keveset, akár semmit (gyes, munkanélküliség…), és lesznek családok (egy gyermeket nevelő, kétkeresős szülők), akiknek a maximumot fogja az állam visszautalni. Összességében talán kijelenthetjük, hogy a visszatérítés többgyermekeseket támogató családi adórendszert tekintve kompenzálja azokat, akik „csak” egy gyermeket nevelnek.