Valami bűzlik a SZJA-visszatérítés körül? Nézzük a könyvelő szakember szemével

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) Sajtóközleményben adott hangot aggodalmainak az szja-visszatérítés kapcsán. Mint könyvelő cég, nem mehetünk el szó nélkül efelett, hiszen húsbavágó, jogi, pénzügyi problémákat, és egyelőre válasz nélküli kérdéseket generált az szja-visszatérítés. Természetesen szép és jó a kormány nagylelkűsége – viszont az éremnek két, illetve ez esetben több árnyékos oldala is van. Szó mi szó, mondhatni csak nézünk, mint Jenő a moziban.

A MKOE Sajtóközleménye – 10 visszás pont, mely árnyékot vet az SZJA-visszatérítésre

Könyvelő kollégáim 10 pontos csokorban összegyűjtötték azokat az anomáliákat, melyek az SZJA-visszatérítési kapcsán – joggal – felmerültek:

  1. A NAV SZJA tervezete megfosztja majd a családokat az SZJA visszatérítéstől! A bevallásban az egymás közti megosztáshoz viszont szakértelem kell, mert a bevallás nem egy söralátét.
  2. A NAV VISSZADO nyomtatványán szereplő adatok eltérést mutathatnak a NAV adataihoz képest, az eltérés rendezéséről a rendelet nem szól.
  3. A családi kedvezmény “egy háztartásban élés” szabálya továbbra is ellenőrizhetetlen.
  4. Jár az SZJA visszatérítés magyar bérleti díjból származó jövedelemből is, akár Angliában élők számára is, de ezt február 15-i előlegként nem lehet azonban igényelni.
  5. A katások ESZJA bevallásra kényszerülnek, abban fogalmilag zavaros bevételként viselkedik majd az SZJA visszatérítés.
  6. Az EKHO alá tartozó vállalkozók is ESZJA bevallásra kényszerülnek, szintén bevételnek számít majd az SZJA visszatérítés.
  7. Az önkéntes pénztárak kártérítést követelhetnek, mert az SZJA visszatérítés bizonyíthatóan csökkenti majd a tagok befizetéseit (lásd: étkezési utalvány perek).
  8. Visszatartás hiányában akár egy költségvetési csalásban érintett, jelentős adótartozással rendelkező személyeknek is adóvisszatérítést kellene kiutalnia az adóhatóságnak!
  9. Tisztázni kell, hogy a rendeletben szereplő “bármely okból” ki nem utalt előleg esetét. Bármely indok lehet ugyanis a napsütés is!
  10. Az adóhatóságnak kiajánlást kellene közölnie 2022.02.04-ig.*

 

Dolgozni csak pontosan… Jó-jó, de mihez tartsa magát a könyvelő?

Senkit nem akarunk untatni azzal, hogy mekkora felelősséggel jár a könyvelés, és micsoda nyomás nehezedik ránk ez ügyben (is). Ez a hivatásunk, ezt szeretjük, ehhez értünk. A korrekt könyvelés legeslegfontosabb kitétele a pontosság, és a jogszabályi megfelelés. Nehéz azonban úgy megfelelni, hogy nincs mihez tartani magunkat, és/vagy nem kapunk pontos iránymutatást, illetve látjuk annak hátulütőit. Mindezt ráadásul úgy, hogy nem is egyeztetnek azokkal a könyvelő szakemberekkel, jelen esetben a MOKE-val, akik rámutathatnának az esetleges résre a pajzson.

A 10 pontos problémacsokor egyikére sem született megoldás/válasz eddig – tudomásunk szerint. Ettől függetlenül, vagy éppen ezért forduljanak hozzánk bizalommal az SZJA-visszatérítés, vagy a VISSZADO nyomtatvány kitöltése kapcsán is.

 

*Forrás: https://www.mkoe.hu/hirekolvas