VISSZADO nyomtatvány – kötelező nyilatkozni?

A rendkívüli szja-visszatérítés című tájékoztatónkban már ejtettünk szót a VISSZADO létjogosultságáról. A VISSZADO nyomtatvány benyújtás a feltétele, egyben betonbiztos módja annak, hogy 2022. február 15-ig bezsebeljük a rendkívüli adóvisszatérítés összegét.

Cincáljuk meg kicsit a VISSZADO üstökét: kinek kell, milyen úton-módon, meddig, ki jogosult…

Mire jó a VISSZADO?

Benyújtásával nyilatkozunk arról, hogy jogosultak vagyunk az adó-visszatérítésre, egyúttal megadhatjuk az átutaláshoz/postázáshoz szükséges adatokat.

Mikortól és meddig lehet nyilatkozni?

A VISSZADO benyújtásának lehetősége október 31-ével megnyílt. A nyilatkozatot ajánlott a szilveszteri koccintás előtt megejteni – azaz mielőbb, hiszen a VISSZADO-t 2021. december 31-ig lehet beküldeni.

Mi történik, ha elmarad a VISSZADO nyilatkozat beküldése?

Igaz késéssel, de azok is hozzájutnak a pénzükhöz, akik év végéig nem nyilatkoznak. Nem kell kétségbe esni, a rendkívüli szja-visszatérítés nem vész el; ha nem nyilatkozunk ebben az évben, a jogosultak 2022. május 20-ig így is igényelhetik a visszatérítést a 21SZJA adóbevallásban.

Kinek jár az adóvisszatérítés?

Annak, aki 2021-ben akár egyetlen napig családi kedvezményre jogosult, összevont adóalapba tartozó, vagy ekho szerint adózó jövedelmet szerzett, vagy bejelentett kisadózó (munkabér, költségtérítés, ingatlanbérbeadás, egyéni vállalkozás, őstermelő…).

Kinek kell bíbelődni a VISSZADO benyújtással?

Aki szeretné 2022. február 16-a előtt megkapni a visszajáró adót, hiszen nem biztos, hogy egyes adatok, információk teljeskörűen szerepelnek a NAV adatbázisában.

„Nyilatkoznia kell annak, aki:

  • családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja, és ezért nem áll a NAV rendelkezésére a kiutaláshoz szükséges postai utalási cím vagy belföldi fizetési számlaszám.
  • magzat után jogosult várandós nő, vagy vele közös háztartásban élő házastársa. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
  • aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
  • kisadózóként bejelentett magánszemély, és nem kap családi pótlékot. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
  • máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.”

Kinek nem kell nyilatkozni?

Nem kell nyilatkoznia annak, aki családi pótlékot kap, hiszen a NAV megkapja a kiutaláshoz szükséges adatokat az ellátást folyósító szervtől. Ezen esetekben a visszajáró adó ott ér révbe, ahol a családi pótlék (bankszámlaszám, postacím).

Miről lehet nyilatkozni?

  • Azoknak a gyermekeknek az adatairól, aki után családi pótlékra vagyunk jogosultak.
  • A várandósok, a családi kedvezményre jogosult magzat után (a terhesség 91. napjától).
  • A jogosultság jogcíméről, azaz arról, hogy a családi kedvezmény gyermek/magzat után, vagy rokkantsági járadékban részesülőként, vagy saját maga után jogosult a családi pótlékra.
  • A családi kedvezményre jogosult másik fél (házastárs, közjegyzői nyilvántartásban szereplő élettárs vagy bejegyzett élettárs) adatairól.
  • Az adó-visszatérítés kiutalásának teljesítéséhez szükséges adatról (számlaszám vagy postai cím).

Hogyan lehet benyújtani a VISSZADO-nyilatkozatot?

1. Online nyilatkozat

Online pár kattintással, némi gépeléssel pofonegyszerűen megoldható. Látogassuk meg a NAV Szja-visszatérítés aloldalt, és kattintsunk a „Nyilatkozat” gombra. Ez átdob bennünket a megfelelő felületre, ahol ügyfélkapus azonosítást követően az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Adó-visszatérítés úton már célegyenesben is vagyunk.

Örömteli, hogy a NAV az általa ismert adatokat már előre beírja – igazán készséges a program. Sőt, november közepétől elméletileg az utalási adatokat is kitölti, ha azok a családi pótlék adataiból kiderülnek. Ezeket ellenőrizni kell, és szükség esetén módosítva, kiegészítve be kell küldeni. Ha minden adat rendben van, akár a beküldéstől is eltekinthetünk.

2. Papíralapú és ÁNYK-s nyilatkozat

Fentebb említett oldalról a „Nyomtatható nyilatkozat” letöltésével, nyomtatásával a VISSZADO papíron is kitölthető, postán és személyesen is benyújtható. A VISSZADO letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról is, vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain. A kitöltéshez és beküldéshez használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is.

Forrás: https://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/VISSZADO_nyomtatvany_20211031.html?fbclid=IwAR2gfjY9yWMvNr7iX7FNKiHFu8UcW9qrcoAYCtRYzNtm4a95P4NUwdTZlLA